MS50 ZLATÁ ROZNOŽKA ÁJI 17.
„Příliš jsem nevnímala politickou situaci. Nepřipouštěla jsem si problémy.
Do sportu jsem byla úplně ponořená.
Chtěla jsem jediné – obhájit i v dalším roce svůj titul mistryně světa,“ vzpomínala Ája na
krušné chvíle před MS 1950 v Londýně.
„Úřady zde v Praze mě ale nejprve nechtěli pustit na obhájení do Londýna…
Chtěli, abych jela hned do Ruska trénovat. Avšak bylo mi osmnáct a maminka mě nechtěla
samotnou do Ruska pustit.
Řekla mi, abych zůstala v Londýně, že za mnou brzy přijedou.
Byla jsem na začátku své bruslařské kariéry, a to by býval byl můj konec...“
Očekávalo se, že se obroušený diamant opětovně zaleskne zlatem i v dalším roce, proto úřady
Áju Vrzáňovou donutily podepsat prohlášení, že ihned po mistrovství světa v roce 1950 odjede t
rénovat dorost do Moskvy, a tím se vlastně vzdá další kariéry závodnic...
Na mistrovství světa v Londýně 1950 opětovně zazářil „obroušený diamant“ nádherným zlatým
leskem.
Ája ho rozzářila tanečními kroky s vysokými skoky, rychlými piruetami a legendární roznožkou.
1. A.VRZÁŇOVÁ ČSR, 2. J. ALTWEGGOVÁ V. BRITANIE, 3. Y. SHERMANOVÁ USA
„Když jsem stála na stupních vítězů, nade mnou vlála československá vlajka a hráli naši hymnu,
uvědomila jsem si, že ranní vstávání, všechna odříkání, těžké doby za války a namáhavý trénink,
že to všechno zato stálo,“ vzpomínala na okamžiky slávy v Palais des Sports v Paříži podle autorů
H. Klementové a V. Gibiše.
Všeobecně se předpokládalo, že Ája Vrzáňová obdrží poděkování či nějaké ocenění za úspěšnou
reprezentaci, kterou doposud žádná československá krasobruslařka nedosáhla.
Svým úspěchem několika násobně zviditelnila Československo za vyčítané valuty za
broušení diamantu na Západě...
Zimnímu stadionu v londýnském Richmondu vévodil její portrét s legendární roznožkou dlouhá
desetiletí poté, co v roce 1950 obhájila titul mistryně světa.
Avšak ne za Velkou Británii, ale za Československo...