NOC NA VYŠEHRADĚ 1.

KDYŽ STŮNĚ DUŠE,STŮNĚ I TĚLO
UMENIE A HUMOR LIEČI DUŠU I TELO

NOC NA VYŠEHRADĚ 1.

Příspěvekod MiriamDimadi » úte 30. črc 2024 1:40:16

NOC NA VYŠEHRADĚ 1.

K výzvě dr. Jarmile Portové dodávám, že i já mám důvod si na Dr. Dědiče vzpomenout,
ale také nezapomenout. I když jsem pouze jednou v životě s ním telefonovala, potvrzuji
z vlastní zkušeností a ze zážitků těch, kteří ho znali, že byl velký gentleman a všechny
úspěchy, o kterých jste se stručně zmínila, jsou výsledkem jeho lásky a obdivu ke
krasobruslení, k vlasti a lidem.

S odstupem času žasnu nad svou odvahou "mladosti", že jsem jako neznámá osoba, pouze
jako sousedka maminky Hanky Maškové, telefonicky požádala jednoho z největších
mezinárodních odborníků, organizátorů a funkcionářů československého a mezinárodního
krasobruslení Dr. Dědiče o spoluautorství publikace o adeptech slavné éry krasobruslení.

Protože na druhé straně drátu bylo hrozivé ticho, které nastává před striktním odmítnutím,
pokračovala jsem jako rozhlasový komentátor s vysvětlováním:
"Vzpomínky by se mohly jmenovat podle mého snu. Noc na Vyšehradě.
Vývoj československého krasobruslení, který by měl být pod Vaší taktovkou, by se mohl ještě
prolínat Vašimi osobními vzpomínkami a postřehy.
Já bych je doplňovala získanými vzpomínkami maminky Hanky a jejich přátel...

Na vyšehradský hřbitov přišli gratulovat Hance k narozeninám Ondrej Nepela se svou trenérkou
Hildou Múdrou, Karol Divín, Eva Romanová, Hančina rivalka Gabriela Seyfertová a spolucestující
Květa Celfová, která přežila havárii Hanky.
Přišli i další přátelé. Ladislav Štaidl s Karlem Gottem a Věrou Čáslavskou neboť Hanka je očekávala
společně se svým přítelem Jirkou Štaidlem a Pavlem Romanem.
Vzpomínají na společné chvíle prožité od prvních krůčků na ledě až po dosažení vrcholu.
Zvažují nad tím, co všechno by se mělo udělat, aby nastupující generace mohla znovu prožít
slavnou éru krasobruslení.
Seznamují Hanku Maškovou, Jirku Štaidla a Pavla Romana se svým štěstím.
Činorodým životem. Neboť žít je štěstí a nenaplněný život mladých lidí je neštěstí... "

Chvěly se mi ruce pokud jsem čekala na strohé nebo diplomatické odmítnutí.
Po chvílí napjatého ticha vzrušeně zvolal: "To je báječný nápad s tím snem! Výborný námět.
Vy jste to již určitě napsala?! Rád bych se na to podíval!
Mám plné šuplíky popsaných papírů na téma krasobruslení, tak to dáme dohromady!“

Od radostného překvapení jsem nevydala ani hlásku. Po chvílí však zklamaně dodal:
"Právě proto, že mám již plné šuplíky popsaných papírů o krasobruslení, nechtěl bych zbytečně
plnit další...
Nezařadili je do edičního plánu!
Odmítli je!
A co vy? Máte již schválené téma? Zařadili ho do edičního plánu?“
Od dalšího překvapení jsem ze sebe dostala jen nesouvislé zakoktání.
"Rozumím," řekl s pochopením. "Nejdřív jste počkala na mé stanovisko...“
Chvíli zvažoval a pak s hořkosti dodal: "Tak potom, podle mých neblahých zkušeností, měla byste
nad před oficiální žádostí o zařazení do edičního plánu vydavatelství nejdřív neoficiálně prozkoumat
vhodnost uvedeného téma. Na patřičném místě.

Pokud budeme mít oficiální souhlas se zařazením do edičního plánu, okamžitě se pustíme do psaní!
Potom zavolejte!"

Po krátkém průzkumu byl i stručný závěr. Je to problematické téma, protože jsou problematičtí
všichni jmenováni…
Zklamání nad tím, jak mohli a mohou být problematičtí ti, kteří především svou pílí, vytrvalostí
a nesmírnou obětavostí proslavili Československo, mi nedovolilo zavolat dr. Dědičovi...
MiriamDimadi

Zpět na ODDANÉ DUŠE SLAVNÉ ÉRY KRASOBRUSLENÍ